Dostupni linkovi

Ruski poslanici traže da se sudi Gorbačovu


Grupa ruskih poslanika zatražila je da se pokrene sudski postupak protiv bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova zbog raspada SSSR-a 1991. i uticaja koji je, po njihovom sudu, on imao u sadašnjoj ukrajinskoj krizi.

"Svi mrtvi u Kijevu su na savjesti onih koji su 1991. bili u Kremlju i koji su (...) uništili tu veliku zemlju" - rekao je za radio Eho Moskve nacionalistički zastupnik Mihail Degtjarev, misleći pritom na stotine ubijenih iz vatrenog oružja u gušenju protesta u kojima je u februaru srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Degtjarev je potpisao taj parlamentarni zahtjev upućen pravosuđu zajedno s dvojicom zastupnika iz Jedinstvene Rusije Vladmira Purtina i dvojice iz Komunističke stranke.

"Mihail Gorbačov (84) je starac, niko ga neće strpati iza rešetaka, ali bez te presude nećemo moći naprijed ni kao zemlja ni kao narod", dodao je zastupnik.

Sam Gorbačov je regovao tako što je odgovornost za slom SSSR-a adresirao na poslanike sovjetskog parlamenta koji su potvrdili raspad Sovjetskog Saveza koji je, protivno njegovoj volji, proglasio Boris Jeljcin, ruski predsjednik i njegovi tadašnji kolege iz Ukrajine i iz Bjelorusije.

Istraga nije potrebna: Duma (donji dom ruskog parlamenta) koja je glasala (za tu odluku) mora se ukrcati u vagone za Magadan - na ruskom krajnjem istoku, mjesto poznato po sovjetskim gulazima, našalio se u izjavi za Eho Moskve, Gorbačov.
XS
SM
MD
LG