Dostupni linkovi

Specijalci stigli na istok Ukrajine


Ukrajinski ministar policije Arsen Avakov saopštio je da su u Donjecku, Lugansku i Harkovsku oblast stigle specijalne jedinice policije iz drugih delova zemlje.

Avakov je, kako prenosi Ukrinform, u ponedeljak uveče rekao da su jedinice upućene u tri oblasti na istoku zemlje "spremne da rešavaju operativne zadatke ne obazirući se na lokalne nijanse".

"Pozivam sve usijane glave da odlože kritiku i panično raspoloženje i pomognu policiji da održi situaciju. Treba da se ujedinimo i zaštitimo celovitost i integritet naše zemlje (...) Jasno nam je ko su podstrekači nereda u sve tri oblasti, mi smo ih identifikovali, i želim da ih upozorim, da će legalno kažnjavanje biti neizbežno", rekao je ukrajinski ministar.

Ukrajinske agencije podsećaju da su u poslednje vreme u tim oblastima demonstranti zauzimali zgrade oblasnih administracija i drugih državnih organa, sa zahtevima da se održi referendum o statusu, sličan onom koji je nedavno održan na Krimu.

Proruski aktivisti proglasili su u ponedeljak tokom demonstracija "Narodnu Republiku" u Harkovu. Prethodno je grupa proruski orijentisanih demonstranata, koji se protive novoj ukrajinskoj vladi, zauzela je glavnu zgradu administracije grada Donjecka i proglasili su Donjeck Republiku, nezavisnu od Kijeva.
XS
SM
MD
LG