Dostupni linkovi

Jagland: Romi i dalje žive u izolaciji i siromaštvu


Većina Roma u Evropi i dalje živi u izolaciji i siromaštvu, ocijenio je danas u Strazburu generalni sekretar Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Torbjorn Jagland povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma.

"Realnost je tužna pošto većina od 10 miliona Roma u Evropi i dalje živi u izolaciji i siromaštvu. Romska djeca često pohađaju posebne škole, a proces integracije Roma teče sporo uprkos evropskim programima", navodi se u saopštenju.

Program Savjeta Evrope - ROMED omogućio je do sada obuku 1.300 osoba u više od 20 država u kojima žive Romi. Te osobe savjetuju Rome kako da imaju bolji pristup ljekarskoj pomoći i obrazovanju u cilju integrisanja u društvo.

Savjet Evrope i Evropska unija su takođe pokrenule program ROMACT u 40 evropskih oblasti. To je pilot projekat s ciljem da se poboljša kapacitet lokalnih vlasti za razvoj inkluzivne politike prema Romima.
Taj program se sprovodi u pet država - Bugarskoj, Mađarskoj, Italiji, Rumuniji i Slovačkoj.

"Pomoć Romima na lokalnom nivou nudi obećavajuću strategiju za poštovanje prava Roma, koji predstavljaju najveću manjinu u Evropi", rekao je Jagland.

Svjetski dan Roma se obilježava od 1971. godine, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma. Obilježavanje tog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se
podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređenju njihovog položaja.

Tada je za romsku himnu proglašena pjesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava s tačkom kao centralnim simbolom.
XS
SM
MD
LG