Dostupni linkovi

Troje povređenih na sindikalnim protestima u Briselu


Dva demonstranta i jedan policajac povređeni su tokom sindikalnih protesta u Briselu na kojima je policija upotrebila vodene topove i suzavac protiv nasilnika.

Jedan demonstrant je povređen kada je pokušao da baci kamenicu na pripadnike policije i slučajno pogodio sebe u glavu, saopštila je belgijska policija.

Reporter agencije AP javio je da je video nekoliko povređenih, među kojima i jednog policajca, najverovatnije pogođenog kockom iz kaldrme.

Organizatori protesta očekivali su oko 40.000 učesnika, ali portparolka briselske policije Ilse van de Kere ocenjuje da se odazvalo oko 25.000 ljudi.

Demonstracije, koji je organizovala Federacija evropskih sindikata, pozivajući građane iz cele Evrope da šetnjom pokažu protest zbog mera štednje, počeo je mirno, ali je do sukoba s policijom došlo na samom kraju šetnje, na Šumanovom trgu, gde se nalazi sedište većine institucija EU.

Policija tvrdi da su nasilje izazvali skinhedi i članovi sindikata lučkih radnika iz Antverpena, koji su napali policajce kamenicama, nakon čega je policija upotrebila suzavac i vodene topove.
XS
SM
MD
LG