Dostupni linkovi

Talibani otkupljuju dokumenta za glasanje u Avganistanu


Talibani su pokrenuli talas napada da bi poremetili održavanje predsjedničkih izbora u Avganistanu ovog vikenda, a u istočnom dijelu zemlje otkupljuju glasačke kartice od stanovnika lokalnih sela.

Stanovnici provincije Nangarhar, koja se graniči sa Pakistanom, izjavili su da loklani talibanski militanti nude glasačima po 500 pakistanskih rupija /nešto više od pet američkih dolara/ da ne izađu na glasanje.

"U početku smo mislili da talibani pokušavaju da nas prevare i da žele da saznaju ko posjeduje glasačku karticu, ali kasnije smo vidjeli da su iskreni i da daju novac", izjavio je Ahmad Šah, mještanin sela u blizini Džalalabada.

Talibani nisu komentarisali ovaj izvještaj.

Sjutrašnji izbori biće prvi demokratski transfer vlasti u Avganistanu i označiće kraj vladavine predsjednika Hamida Karzaija. On je vodio zemlju od svragavnja talibana krajem 2001. godine.

Tlaibani odbacuju izbore kao zapadnjačku tvorevinu.

Izborna komisija saopštila je da najmanje 10 odsto glasačkih mjesta neće moći da bude otvoreno zbog prijetnji nasiljem. Većina se nalazi na istoku zemlje, gdje su pobunjenici najaktivniji.
XS
SM
MD
LG