Dostupni linkovi

U Francuskoj lociran Radomir Šušnjar osumnjičen za ratne zločine


Tužilaštvo BiH saopštilo je da je na teritoriji Francuske lociran osumnjičeni za ratne zločine Radomir Šušnjar i da je od nadleženih u toj zemlji zatraženo njegovo hitno hapšenje i izručenje pravosuđu BiH.

U saopštenju se navodi da je Šušnjar lociran nakon višemjesečnih provjera i istražnih radnji, kao i da su kontaktirane francuske pravosudne i policijske institucije.

Šušnjar je, kako se navodi, osumnjičen da je, zajedno sa višegradskim policajcem Milanom Lukićem, koji je osuđen u Hagu, kao i drugim osobama, direktno učestovao u ratnom zločinu u Višegradu 1992. godine.

Tužilaštvo BiH izrazilo je zahvalnost Ambasadi Francuske u BiH, Ambasadi BiH u Parizu, pravosuđu i policiji Francuske, kancelariji Interpola u BiH i Glavnoj kancelariji Interpola u Lionu, Sudu BiH, Tužilaštvu Haškog tribunala i svim institucijama koje su pomogle u pronalasku, lociranju i hapšenju ovog osumnjičenog.

U saopštenju se navodi da Tužilaštvo očekuje skoro izručenje Šušnjara pravosuđu BiH i nastavlja aktivnosti s ciljem podizanja optužnice.
XS
SM
MD
LG