Dostupni linkovi

Hrvatski ambasador u Ljubljani pozvan na razgovor u MIP


Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je na razgovor ambasadorku Hrvatske Vesnu Terzić da bi joj uložilo protest zbog prisvajanja Piranskog zaliva.

Hrvatska je juče objavila međunarodni javni konkurs za istraživanje i eksploataciju ugljenovodonika u Jadranu pri čemu je u priloženim geografskim kartama i deo Piranskog zaliva, koji je predmet međunarodne arbitraže između dve zemlje, prikazan kao hrvatska teritorija.

Slovenačko ministarstvo saopštilo je da je Generalni direktor za bilateralnu saradnju Tadej Rupe hrvatsku ambasadorku "upozorio da se predstavljena dokumentacija odnosi i na područje Severnog Jadrana, koje je predmet graničnog spora između Slovenije i Hrvatske".

Dodaje se da je "Slovenija Hrvatsku podsetila na obavezu ponašanja u dobroj veri i na poštovanje 10. člana arbitražnog sporazuma, koji određuje da se pogodbene strane uzdrže svih akata ili izjava, koje bi spor dodatno zaoštrile ili ugrozile rad arbitražnog suda."

Od Hrvatske je zatraženo i da iz konkursne dokumentacije hitno ukloni sporna područja i da u priloženim kartama jasno navede da je pomenuto područje predmet arbitražnog postupka.
XS
SM
MD
LG