Dostupni linkovi

Njemački ambasador:Crna Gora prva u redu za NATO


Njemačka neće kočiti proces pristupanja Crne Gore NATO-u, rekao je ambasador te zemlje u Crnoj Gori Pius Fischer i dodao da je Crna Gora "prva u redu" za članstvo Severnoatlantskoj alijansi.

On je u izjavi za podgoričku televiziju Atlas time demantirao pisanje lista "Dan", koji se pozivao na izjavu portparola njemačke vlade, za koju Fisher kaže da je ili izvučena iz konteksta, ili pogrešno protumačena.

Njemački ambasador kaže da je Crna Gora prva u redu za NATO, ali da ima još posla koji treba uraditi do dostizanja NATO standarda, prva stvar, po njegovim riječima, je da Crna Gora riješi slučajeve napada na novinare.

Njemačka podržava napore Crne Gore da ispuni sve potrebne uvjete na putu ka članstvu u NATO, kazao je Fisher te dodao da će se, ukoliko NATO summit u Walesu bude summit proširenja, svaka zemlja, potencijalni kandidat, promatrati posebno. Uspjeh svake zemlje će se vrednovati prema reformama koje su provele u oblasti vojske, obavještajne službe, a posebno uspjeh u oblasti vladavine prava.

"Te reforme će biti ključne da li će neku zemlju pozvati u članstvo ili ne. Ono što je sigurno, Crna Gora je prva u redu", kaže Fisher.
XS
SM
MD
LG