Dostupni linkovi

Kirbi: Neutralnost nije bez stava



Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi smatra da će Srbija u slučaju ukrajinske krize reći da "napad na susede jednostavno nije dobra ideja".

On je izjavio je da će Srbija u slučaju ukrajinske krize postupati u skladu sa sopstvenim interesima i reći, "naročito iz perspektive male zemlje", da "napad na susede jednostavno nije dobra ideja".

Upitan u intervjuu Radio Beogradu 1 da li se već od odlazeće vlade Srbije očekuje da se izjasni o sankcijama Rusiji, Kirbi je rekao da je "na njima da učine taj izbor".

Američki ambasador je, komentarišući zalaganja u javnosti da Srbija vodi striktno neutralnu politiku, rekao da "Srbija mora da sagleda sopstvene interese", napominjući da se "neutralnost ponekad pogrešno tumači kao nezauzimanje bilo kakvog stava".

"Kada je nešto nepravda, neutralne strane moraju da odluče da li da se oglase i šta da kažu. To ih ne mora obavezno dovesti u sukob sa jednom ili drugom stranom, ali treba da budu dosledne svom pogledu na svet i razmotre kako da mu doprinesu", naveo je on.

Kirbi je, u tom kontekstu, rekao i da ne misli da se Srbija postavlja između SAD i Rusije, već da je ovo prilika ili potreba za Srbiju da "istupi na ovaj ili onaj način ili ne kaže ništa".

Na pitanje koliko događaji iz 1999. godine opterećuju odnose Beograda i Vašingtona, Kirbi kaže da se "1999. desila i to ne može da se promeni", ali ističe da Sjedinjene Države žele i da su voljne da imaju dobre odnose sa Srbijom.

"Na Srbiji je da shvati i odluči kakve odnose želi sa nama. Smatram da bi trebalo da imamo u vidu celokupne odnose, a ne samo šta se dogodilo pre 15 godina", kaže Kirbi i dodaje da je prošlost "takva kakva je" i da ljudi ovde takođe treba da gledaju u budućnost umesto da budu "zaglavljeni u prošlosti".
XS
SM
MD
LG