Dostupni linkovi

Kocijančič: Nužno usaglašavanje spoljne politike sa EU



Predstavnici Beograda i Prištine razgovaraće o otvorenim pitanjima u primeni Briselskog sporazuma iz aprila prošle godine, kao i sledećim koracima u dijalogu, izjavila je Maja Kocijačnič, porptarolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton koja će biti domaćin susreta odlazećeg premijera i vicepremijera Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića da predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem u ponedeljak popodne.

Kocijačič je podsetila da se u poslednjem izveštaju Ketrin Ešton krajem prošle godine ističe da je ostvaren napredak u primeni sporazuma ali da se moraju nastaviti napori u cilju potpune implementacije što je u interesu obe strane.

Ona je rekla da će danas biti reči o spornim pitanjima. Jedno od njih je pravosuđe. Kocijančič je istakla da stav Srbije o sankcijama koje je EU uvela Rusiji nije tema današnjeg dijaloga, ali da je poznata pozicija Brisela.

“Mi smo pozvali sve treće države da se pridruže ovom stavu EU. Za zemlje kandidate i potencijalne kandidate to je važno i u kontekstu dogovora o pridruživanju sa EU gde jasno stoji da je potrebna konvergencija njihovim stavova o spoljnoj politici”.
XS
SM
MD
LG