Dostupni linkovi

Usvojen zakon o regrutaciji ultraortodoksnih Jevreja



Izraelski poslanici usvojili su danas sporni zakon koji nalaže da i ultraortodoksni Jevreji moraju da idu u vojsku, što je mera koja je već izazvala žestoke proteste te
zajednice.

Pitanje regrutacije ultraortodoksnih Jevreja trenutno je u središtu kulturnog rata u Izraelu. Ono je bilo jedna od glavnih tema prošlogodišnje predizborne kampanje koja je posle izbora rezultirala formiranjem vlade desnog centra koja je i predložila sporni zakon.

Zakon o regrutaciji ultraortodoksnih Jevreja već je izazvao ogromne proteste njihove zajednice, uključujući i prošlonedeljnu protestnu šetnju u Jerusalimu u kojoj je učestvovalo više od 300.000 ljudi, po procenama policije.

Otkako je 1948. Izrael osnovan, ultraortodoksnim Jevrejima, koji čine oko osam odsto od osam miliona izraelskih građana, u najvećoj meri je bilo dozvoljeno da zarad verskih studija izbegnu vojnu službu, koja je obavezna za većinu Jevreja.

Ultraortodoksni Jevreji insistiraju da njihovi mladići služe zemlji kroz molitvu i studije, čime čuvaju jevrejsko nasleđe i kulturu a istrajavanjem u bogobojažljivom načinu života, kako ističu, održali su živom jevrejsku kulturu kroz vekove progona.

Direktor izraelske Centralne banke, kao i međunarodne institucije poput Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, upozorili su da visoka stopa nezaposlenosti u sredinama ultraortodoksnih Jevreja i Arapa preti da ugrozi izraelske ekonomske izglede.
XS
SM
MD
LG