Dostupni linkovi

Svjetski dug premašio 100 biliona dolara


Ukupni obim duga u svijetu premašio je 100 biliona (100 hiljada milijardi) dolara, pokazali su podaci Banke za međunarodna poravnanja (BMP) objavljeni u njenom tromesečnom izvještaju.

Od sredine 2007. godine, kada su se pojavili prvi znaci predstojeće krize, do sredine 2013. godine, svjetski dug je povećan više od 40 odsto, sa 70 biliona dolara, jer su od finansijske krize države aktivno pozajmljivale sredstva da bi izvukle privrede iz recesije, a kompanije su koristile niske kamatne stope.

U tom periodu ukupna kapitalizacija na svjetskim berzama pala je za 3,85 biliona dolara, na 53,8 biliona, prenijela je agencija Blumberg.

Imajući u vidu značajan rast državne potrošnje posljednih godina, vlade (centralne, regionalne i lokalne) bile su najveći emitenti duga, ukazuju analitičari BMP iz Bazela.

Vrijednost dužničkih hartija SAD u opticaju skočila je na rekordnih 12 biliona dolara, sa 4,5 biliona dolara 2007. godine. Kompanije su za to vreme emitovale obveznice ukupne vrednosti više od 21 bilion dolara.

Prema podacima Banke Amerike Meril Linč, prinosi svih oblika dužničkih hartija, uključujući državne, korporativne i hipotekarne obveznice, u prosjeku iznose dva odsto, u odnosu na više od 4,8 odsto 2007. godine.

XS
SM
MD
LG