Dostupni linkovi

Karamarko: Presuda presedan, kolektivnu odgovornost ne prihvatamo


Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, održao je izvanrednu konferenciju za novinare. Rekao je kako nevoljko komentira nepravomoćne presude, no, dodao je, kao čovjek koji se cijeli svoj vijek borio protiv kriminala ne može ovu prešutjeti.

Ova je presuda presedan, ne samo u Hrvatskoj nego u europskoj praksi i na ovu presudu ćemo se žaliti, istaknuo je Karamarko. Nikada nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost. Pojedinci koji su počinili određena djela za njih moraju i odgovarati, naglasio je.

Dodao je kako se ne može kazniti 300 tisuća njihovih članova, a stranku proglasiti lopovskom. Ponosni smo što smo članovi stranke koja je stvorila Hrvatsku, naglasio je Karamarko te članstvo pozvao na hrabrost i jedinstvo.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora na suđenju u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

Krivima su proglašeni i ostali optuženici pa je tako bivši stranački rizničar Mladen Barišić osuđen na tri godine zatvora, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević na 18 mjeseci zatvora, vlasnica agencije Fimi medije Nevenka Jurak na dvije godine, a bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio je uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je s 5 milijuna kuna, a mora vratiti i 17 milijuna kuna imovinske koristi. I Sanaderu će se oduzeti 15 milijuna kuna.
XS
SM
MD
LG