Dostupni linkovi

EU odlaže pregovore o Južnom toku


Evropska komisija (EK) će odložiti pregovore sa Rusijom o Južnom toku, saopštila je portparol za energetska pitanja, Sabina Berger.

Prema njenim riječima, EU će nastaviti pregovore sa Rusijom na tehničkom nivou, ali će obustaviti planirane političke pregovore u svjetlu daljeg razvoja situacije u odnosima između EU i Rusije, prenosi B92.

Evropska unija je prošle sedmice prekinula razgovore sa Rusijom o viznoj liberalizaciji i ekonomskom sporazumu, u znak protesta zbog dešavanja na Krimu koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Evropska unija tvrdi da su sporazumi koje je Rusija potpisala s nekoliko zemalja o izgradnji Južnog toka protivni propisima EU, što Rusija osporava.

Rusija tvrdi da su ugovori za Južni tok sa aspekta međunarodnog prava ista kao sporazum koji je EU sklopila s Rusijom o gasovodu Sjeverni tok koji snabdijeva Njemačku ruskim gasom.

Evropski komesar za energetiku, Günther Oettinger je njemačkim medijima rekao da Evropa ima puna skladišta gasa, a zima je blaga. On je rekao da podržava odluku EU da zbog krimske krize uvede sankcije protiv ruskih zvaničnika i nekih od imućnih Rusa, ali je naglasio da je protiv širokih ekonomskih sankcija.
XS
SM
MD
LG