Dostupni linkovi

Novi plinovi mogli bi ugroziti ozonski sloj


Znanstvenici su pronašli četiri nova ljudskom rukom proizvedena plina koji bi mogli oštetiti ozonski omotač, unatoč sporazumu iz 1987. godine kojim je gotovo u potpunosti zabranjena proizvodnja sličnih plinova, navodi se u objavljenoj studiji.

Međunarodni tim znanstvenika pokušao je utvrditi porijeklo sićušnih tragova novih plinova pronađenih u uzorcima leda s Grenlanda i u uzorcima zraka s Tasmanije. Ti plinovi najvjerojatnije nastaju tokom proizvodnje pesticida, navodi se u studiji.

Ozonski sloj štiti planet od štetnih ultraljubičastih zraka koje mogu izazvati rak kože. Ozonski sloj se počeo obnavljati pošto je Protokolom iz Montreala 1987., prihvaćenim pod pokroviteljstvom UN-a, zabranjena proizvodnja štetnih kemikalija.

- Ove koncentracije zasad nisu prijetnja ozonskom sloju - rekao je jedan od autora studije Johannes Laube sa sveučilišta East Anglia, dodajući da je riječ o tri plina iz skupine CFC-a, te jednom plinu iz skupine HCFC-a - ti su plinovi poznati kao freoni, prenosi portal croenergo.eu.

Znanstvenici procjenjuju da je u atmosferu oslobođeno više od 74 hiljade tona tih plinova, a nijedan od njih nije bio prisutan u uzorcima leda s Grenlanda prije 1960-tih godina, objavljeno je u časopisu Nature Geoscience.

Ta količina ipak je samo mali djelić od miliona tona CFC-a koji su svake godine ispuštani u atmosferu na vrhuncu proizvodnje osamdesetih godina prošlog stoljeća, navodi tim znanstvenika.

Laube je rekao da nije poznato je li proizvodnja tih novih plinova ilegalna, budući da Protokol iz Montreala dopušta određene iznimke.

- Nadajmo se da ćemo uspjeti zakrpati sve eventualne rupe u Protokolu - rekao je Laube.
XS
SM
MD
LG