Dostupni linkovi

Srpski odbornici sa Kosova traže oslobađanje pritvorenih Srba


Srpski odbornici četiri opštine sa severa Kosova zatražili su danas na zajedničkoj sednici koja je održana u Zvečanu da se Srbima koji su prethodnih dana pritvoreni omogući odbrana sa slobode a zvaničnicima Republike Srbije i drugima nesmetan dolazak na Kosovo .

Oni su takođe poručili da najavljeno formiranje Vojske Kosova predstavlja otvorenu prijetnju po bezbjednost regiona i Srba na Kosovu.

Gradonacelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da će opštine biti prinuđene da prekinu saradnju sa Kancelarijom EU u Prištini i Euleksom ukoliko međunarodne strukture na Kosovu ne ispune njihove minimalne zahteve.

Rakić je na sednici takođe zatražio od predstavnika međunarodne zajednice i Prištine da omoguće svim zvaničnicima iz Beograda u prvom redu ministru zaduženom za Kosovo Aleksandru Vulinu dolazak na Kosovo.

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović zatražila je na sednici da Priština i međunarodna zajenica odmah prestanu sa akcjama hapšenja, zastrašivanja i stalnog podizanja tenzija u srpskim sredinama na Kosovu.

Sjednici u Zvečanu nisu prisustvovali Albanski odbornici, od 72 bilo je prisutno 54 odbornika.
XS
SM
MD
LG