Dostupni linkovi

Muzej: Teslina urna je spomenik


Upravni odbor Muzeja Nikole Tesle sazvao je za sutra hitnu sednicu zbog inicijative da se urna sa Teslinim pepelom izmesti u Hram Svetog Save, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora tog muzeja Vladimir Jelenković.

On je za agenciju Beta kazao da urna sa posmrtnim ostacima tog naučnika nije muzejski eksponat, nego kulturno dobro i spomenik koji ne treba izmeštati.

"To je posebna memorijalna zbirka koja je uneta u Statut Muzeja, i mora se voditi računa da se ta celina ne naruši", rekao je Jelenković.

Prema njegovim rečima, stav Upravnog odbora muzeja po tom pitanju se "nije promenio ni za jotu" od kad se u javnosti pre nekoliko godina prvi put pojavila inicijativa da se Teslin pepeo premesti u Hram Svetog Save.

Upravni odbor Muzeja Nikole Tesle ranije je saopštio da posmrtni ostaci koji su proglašeni za kulturno dobro ne mogu biti sahranjeni na groblju ili biti izloženi na drugom mestu izvan ustanove zaštite.

Patrijarh Irinej, ministarka energetike Zorana Mihajlović i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali potpisali su u petak sporazum o prenosu urne s posmrtnim ostacima Nikole Tesle u Hram svetog Save na Vračaru.
XS
SM
MD
LG