Dostupni linkovi

Ukrajina: Proglašena opšta mobilizacija


U Ukrajini je u nedelju proglašena opšta vojna mobilizacija, a sekretar Vijeća sigurnosti i odbrane Andrej Parubij je objavio da da će oružane snage biti u punoj borbenoj pripravnosti, javio je "Glas Rusije".

Parubi je dodao da ministar vanjskih poslova ima ovlaštenja zatražiti od SAD i Velike Britanije “garancije za sigurnost Ukrajine”.

Parubi je naglasio kako će Ukrajina pojačati osiguranje važnih energetskih postrojenja, nako što su ruske snage u subotu potpuno preuzele kontrolu nad Krimom, podstakle nemire i u drugim dijelovima zemlje.

Proruski demonstranti u subotu se se sukobili s ukrajinskim aktivistima, a u nekoliko gradova na zgradama institucija vlasti postavljena je ruska zastava, kao na primjer u Harkovu, Donetsku, Odesi i Dnipropetrovsku.

"Ovo je najopasnija situacija u Evropi od vremena sovjetske invazije na Čehoslovačku, 1968.godine”, izjavio je jedan zapadni diplomata pod uvjetima anonimnosti.

“U suštini, moramo biti realni i priznati da je Krim u ruskim rukama. Ono što se mora spriječiti jeste da Moskva ne preuzme i sve one dijelove Ukrajine u kojima su etnički Rusi u većini”, dodao je isti izvor.

Za sada nema znakova da ruska vojska preuzima akcije izvan krimske oblasti.
XS
SM
MD
LG