Dostupni linkovi

Zaoštravanje ukrajinske krize


Savjet sigurnosti Ujedinjenih naroda zasjeda povodom situacije u Ukrajini. Američka ambasadorica u UN-u Samantha Power zatražila je hitno angažovanje Ujedinjenih naroda i posmatrača Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, “po kratkom postupku”.

"SAD pozivaju Rusiju da povuče svoje snage i dozvoli Ukrajincima da sami izaberu svoju vlast, kreirajući svoju sopstvenu budućnost bez da im se iko miješa sa strane”, kazala je Power.

Ukrajinski ambasador optužio je Rusiju za "agresiju, ilegalno slanje aviona i helikoptera na granice njegove zemlje," te kazao da je Ukrajina dovoljno jaka da se sama odbrani.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika, Oleksandr Turhičnov naredio je ukrajinskoj vojsci da bude u stanju pripravnosti.Taj potez je povučen nakon što je ruski parlament izglasao podršku predsjedniku Vladimiru Putinu da u Ukrajini upotrijebi ruske vojne snage.

Evropska unija i NATO traže od Rusije da se vojno ne angažuje u Ukrajini. Povjerenica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton je Putinovu odluku nazvala “nepotrebnom esakalacijom tenzija".

Ona poziva Rusiju da umjesto podizanja vojne sile primjeni mirno rješenje konflikta.

U odvojenom saopštenju generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen zatražio je od Moskve da poštuje suverenitet Ukrajine. On je dodao da članice NATO saveza s punom pažnjom prate razvoj dogadjanja u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG