Dostupni linkovi

Švedska preti Evropskoj komisiji tužbomŠvedska je danas zapretila da će tužiti Evropsku komisiju zbog odgađanja identifikacije štetnih hemikalija u svakodnevnim proizvodima.

Evropska komisija trebalo je da do decembra 2013. godine odredi kriterijume za identifikaciju hemikalija u nekoliko hiljada antibakterijskih proizvoda koje ometaju rad endokrinih žlezda.

Ove hemikalije mogu se naći u predmetima poput odeće, obuće i proizvodima za ličnu higijenu, a povezane su sa oboljenjem raka, defektima pri rođenju i razvojem raznih poremećaja kod dece.

"Ovo pitanje je toliko ozbiljno sa ekološke i zdravstvene strane, da ćemo tužiti Evropsku komisiju ukoliko identifikacija štetnih hemikalija ne bude spremna u roku od dva meseca", rekla je švedski ministar za zaštitu okoline Lena Ek državnom radiju "Sveriges radio".

Aktivisti za zaštitu zdravlja i okoline smatraju da je Evropska komisija popustila pod pritiskom hemijske industrije i da insistira na analizama uticaja, a ne na kriterijumima, uprkos zahtevima naučnika da Evropski parlament brzo donese odluku.

U maju 2013. godine, vodeći svetski naučnici izneli su pred Evropsku komisiju deklaraciju u kojoj zahtevaju strogo ispitivanje hemikalija i odbacuju politiku EU da manja izloženost hemikalijama nije štetna.
XS
SM
MD
LG