Dostupni linkovi

Specijalne ukrajinske policijske snage "Berkut" rasformirane


Specijalne ukrajinske policijske snage za rasturanje demonstracija Berkut, posebno omražene tokom nedavnih protesta, raspuštene su, objavilo je danas ukrajinski
prelazni ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svojoj Fejsbuk stranici.

"Snage Berkut više ne postoje", naveo je Avakov i dodao da je potpisao dekret za raspuštanje ovih specijalnih policijskih snaga.

Ove jedinice bile su udarna snaga protiv demonstranata u Ukrajini i postoje snimci na kojima se vidi da pucaju bojevim mecima na masu, navodi agencija Frans pres.

Njihove uniforme su lako prepoznatljive i razlikuju se od ostalih policijskih jedinica. Na ramenu imaju poseban znak belog orla (Berkut znači carski orao na ukrajinskom).

Najmanje 82 ljudi, od kojih desetak policajaca, poginuli su u sukobima između demonstranata i policije prošle nedelje u Kijevu. To je dovelo do svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča posle tromesečnih protesta i imenovanja predsednika parlamenta za vršioca dužnosti šefa države.

Nove ukrajinske vlasti treba ove nedelje da imenuju novu prelaznu vladu, a već je počela kampanja za predsedničke izbore zakazane za 25. maj.
XS
SM
MD
LG