Dostupni linkovi

Nastavljaju se sudanski mirovni pregovori


Afrička unija je u utorak saopćila da se nada nastavku mirovnih pregovora između Kartuma i pobunjenika ove sedmice što će dovesti do unapređenja dijaloga za poboljšavanje sudanske političke budućnosti.

Pregovori koje je isposredovala Afrička unija nastavit će se u etiopljanskoj prijestolnici Adis Abebi nakon što je prvi krug odgođen 18. februara bez ijednog direktnog sastanka između sukobljenih strana.

- Ove sedmice ćemo nastaviti pregovore između Sudana i SPLM-N i nadamo se da će to otvoriti vrata za pridruživanja procesu nacionalnog dijaloga - rekao je glavni pregovarač AU-a Thabo Mbeki nakon sastanka s predsjednikom Omarom el-Baširom u Kartumu.

Baširov pomoćnik Ibrahim Gandur, koji je također glavni sudanski pregovarač, rekao je da će se njegov tim vratiti u Adis Abebu u četvrtak ako bi nastavili dijalog.

Etnički pobunjenici iz Pokreta za oslobođenje sudanskog naroda-Sjever (SPLM-N) bore se protiv zemalja u Južnom Kordofanu i Plavom Nilu skoro tri godine, ovaj rat je ima posljedice po jedan milion civila, prema pocjenanama Ujedinjenih nacija.
XS
SM
MD
LG