Dostupni linkovi

Završeni susreti razdvojenih korejskih porodicaSeverna i Južna Koreja završili su danas najnoviju rundu sastanaka porodica razdvojenih ratom 1950-1953, a koji su bili u prekidu od kraja 2010. godine.

U okviru ove runde organizovana su dva susreta od četvrtka do subote i danas u planinskom mestu Kumgangu na teritoriji Severne Koreje.

Više od 350 Južnokorejaca vratili su se danas u svoju zemlju pošto su na nekoliko sati videli 88 svojih severnokorejskih rođaka. Za mnoge od njih to će biti njihov poslednji susret s obzirom na njihove odmakle godine.

Milioni porodica podeljeno je tim sukobom i današnjom najobezbeđenijom granicom na svetu.

Od 125.000 Južnokorejaca koji su tražili da učestvuju na ovim sastancima od 1988, njih 57.000 je umrlo, a da nije dočekalo da im se želja ostvari.

Prvi susreti održani su 1984. godine posle odmrzavanja odnosa između dve Koreje, a zatim su bili zamrznuti 15 godina. Organizovanje susreta ponovo je prekinuto 2010. pošto je Severna Koreja bombardovala jedno južnokorejsko ostrvo.

Obe zemlje zabranjuju svojim građanima međusobne posete, čak i da razmenjuju telefonske pozive, pisma ili imejlove. Oko 22.000 Korejaca imali su kratke susrete, njih 18.000 lično i drugi putem video snimaka tokom prethodnih perioda zbližavanja.

Severna Koreja prema izveštajima za odlazak na porodične sastanke bira samo građane koji se smatraju lojalnim dok Južna Koreja koristi kompjuterizovan sistem lutrije da izabere učesnika.
XS
SM
MD
LG