Dostupni linkovi

Vesna Pusić u posjeti Beogradu



Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić boraviće danas u posjeti Beogradu, gdje će se sastati sa potpredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem i šefom diplomacije Ivanom Mrkićem, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Očekuje se da će razgovarati o bilateralnim odnosima, pitanju nestalih, stanju u regiji i europskim integracijama Srbije.

Srbijanski vicepremijer posjetio je Zagreb krajem aprila prošle godine, a Pusić mu je uzvratila dva mjeseca kasnije dolaskom u Beograd.

Vučić i Pusić su tada analizirali napredak u šest tačaka koje su definirali prilikom njihova sastanka u Zagrebu, uz zajedničku ocjenu da se napredak osjeća u svakom pojedinačnom području. Vučić je, među ostalim, najavio tiskanje udžbenika na materinskom jeziku za sve učenike hrvatske manjine u Srbiji koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, istaknuvši da će srbijanska strana učiniti sve da se Hrvati u Srbiji osjećaju kao njezini građani.

Pusić je istaknula da su obje strane "u svakoj od šest točaka - od rješavanja pitanja mirovina, potrage za nestalima - napravili pozitivne pomake i dogovorili naredne korake" i u ime hrvatske strane najavila skoro rješenje za isplate mirovina ljudima koji žive u Srbiji, a stekli su mirovinski staž radeći u Hrvatskoj.

Hrvatski uvjet za povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, rješavanje pitanja nestalih, međutim nije ispunjen i proces u tom slučaju počet će u Den Haagu 3. marta.
XS
SM
MD
LG