Dostupni linkovi

Mursi pozvao pristalice da nastave revoluciju


Svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi u subotu je na drugom saslušanju pred sudom u Kairu, na kojem mu se sudi zbog napada na policiju 2011. godine, pozvao svoje pristalice da nastave "revoluciju".

"Narodna revolucija se neće zaustaviti, nastavite svoju mirnu revoluciju",kazao je Mursi.

Muslimanska braća, bratstvo kojem pripada svrgnuti predsjednik Mursi, nastavljaju s demonstracijama svake sedmice iako na ulice izlazi sve manje demonstranata nakon žestoke kampanje gušenja demonstracija za vrijeme kojih je bilo 1.400 mrtvih nakon oružanog svrgavanja Mursija u julu.

Saslušanje u subotu drugo je u ovom procesu koje je počelo u januaru. Mursiju se, uz 130 ostalih optuženika, među kojim su palestinski i libanski aktivisti, sudi za njegovu ulogu u bježanjima iz zatvora i u napadima na policijske stanice tokom pobune 2011. godine.

Muhameda Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, svrgnula je vojska u julu 2013. godine, nakon velikih demonstracija na kojim je zahtjevan njegov odlazak.

Od tada su njegove pristalice i Muslimanska braća optuženi da su izvršili nasilje tokom narodne pobune koja je prisilila bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka da ode s vlasti 2011. godine.
XS
SM
MD
LG