Dostupni linkovi

EU: Nužna primena sporazuma u Ukrajini



Evropska unija je danas pozdravila sporazum vlade i opozicije u Ukrajini kao "nužni kompromis za pokretanje političkog dijaloga koji je jedini demokratski i miran put
za izlazak iz krize".

U saopštenju, koje je u Briselu izdao predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, podvlači se da je ukrajinska kriza "već izazvala silne patnje i prolivanje krvi na obe strane".

"Sad je odgovornost svih strana da budu odvažne i reči pretvore u dela na dobro budućnosti Ukrajine", navodi se u saopštenju čelnika EU.

Takođe se navodi da je do sporazuma vlasti i opozicije u Kijevu došlo "uz pomoć važnog posla koji su obavili ministri inostranih poslova Francuske, Nemačke, Poljske i specijalnog izaslanika predsednika Rusije".

Do sporazuma se, kako se dodaje, došlo i na temelju dvomesečnih napora visokih zvaničnika EU Ketrin Ešton i Štefana Filea.

Kako je saopšteno, "EU je i dalje spremna da pomogne Ukrajini". Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je rekla da će budućnost juče uvednih sankcija protiv
svih odgovornih za nasilje i žrtve u Ukrajini zavisiti od izveštaja trojice ministara inostranih poslova članica EU koji se nalaze u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG