Dostupni linkovi

Modne promene u nemačkom parlementu



Posle višegodišnje rasprave, vođstvo Budestaga saglasilo se sa zahtevima da se uvedu manje stroga pravila o garderobi za zapisničare u saveznom parlamentu.

Ubuduće zapisničari neće morati, kao proteklih decenija, da tokom zasedanja saveznog parlamenta nose kravatu. Novo pravilo usvojeno je na predlog dve potpredsednice Bundestaga iz redova opozicije - Klaudije Rot (Claudia Roth) iz poslaničke grupe Zelenih i Petre Pau iz Levice.

U januaru pre tri godine su dvojica poslanika Levice i Zelenih, Andrej Hunko i Sven Kindler, izbrisani sa liste zapisničara, pošto su odbili da stave kravate.

Zapisničari su poslanici koje na tu funkciju, na predlog poslaničkih grupa, bira Bundestag. Za ovaj mandat izabrana su 64 zapisničara koji se smenjuju na tom poslu.

Oni, po jedan iz redova vladajuće koalicije i opozicije, sede levo i desno od predsednika Bundestaga, registruju one koji se javljaju za reč, vode liste govornika, čitaju predloge za usvajanje, prate izmene u protokolu plenarnih zasedanja i zaduženi su za ustanovljavanje rezultata glasanja.
XS
SM
MD
LG