Dostupni linkovi

Kvašnjevski: Vreme za angažman OEBS-a u Ukrajini


Izaslanik Evropskog parlamenta za Ukrajinu, bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski, uveren je da predsednik Ukrajine Viktor Janukovič neće popustiti "do poslednje kapi krvi" i da je vreme da se oko Ukrajine angažuje OEBS.

"Janukovič se bori za vlast, bezbednost i u nekom smislu i za svoj život. Držaće se do poslednje kapi krvi. Sankcije koje Evropska unija sprema ukrajinskim političarima neće promeniti ništa. One su pre za smirivanje javnog mnjenja u EU da ne budemo optuženi za ravnodušnost", kazao je danas Kvašnjevski poljskom Radiju ZET.

On je dodao da ne veruje u vanredne predsedničke izbore pre ustavnog termina 2015. godine, a po njegovim rečima, do tada je Ukrajini potrebno primirje koje će omogućiti pripremu poštenih izbora i smiriti ekonomsku situaciju.

Emisar EP za Ukrajinu takodje je preporučio da se krizom u Ukrajini pozabavi OEBS.

"Poljska bi mogla da pokrene inicijativu da OEBS organizuje konferenciju o Ukrajini. Sada OEBS predvodi švajcarska koja je u tom pitanju neutralna, što bi moglo da pogoduje postizanju kompromisa", kazao je Kvašnjevski za današnju Gazetu viborču.

Kvašnjevski je podsetio da je prednost OEBS-a to što su u njemu i SAD, Kanada i Rusija, koja se takodje angažuje u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG