Dostupni linkovi

Zahtjeve Plenuma Kolegij Skupštine KS-a razmatraće u četvrtak


Plenum građana i građanki Sarajeva predao je danas četiri zahtjeva Kolegiju Skupštine KS-a, a jedan od njih je hitno formiranje nestranačke ekspertne Vlade Kantona Sarajevo.

"Primili smo zahtjeve građana, odnosno, zahtjevi su došli na adresu Kolegija koji je Skupština Kantona Sarajevo izglasala da bude u dijalogu s građanima", potvrdila je za Agenciju Fena Mirjana Malić, predsjedavajuća Skupštine KS-a.

Prema proceduri, pojasnila je Malić, Kolegij će u četvrtak razmotriti zahtjeve građana i građanki Plenuma, a potom će se očitovati. Nakon toga zahtjeve će razmatrati Skupština KS-a.

Sinoć je na Plenumu jednoglasno usvojen zahtjev za reviziju plaća i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje s ekonomskom situacijom, kao i zahtjev za reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Također, jedan od zahtjeva je i uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis, procjenu štete i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.
XS
SM
MD
LG