Dostupni linkovi

Turski parlament usvojio sporni nacrt zakona o pravosuđu


Turski parlament danas je usvojio sporan nacrt zakona kojim jača politička kontrola nad imenovanjima sudija na napetoj noćnoj sednici tokom koje je izbila tuča između suprotstavljenih poslanika.

Zakon je usvojen na predlog vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana zahvaćene političkim i finansijskih skandalom, posle bučne rasprave između poslanika vladajuće partije i opozicije.

Mediji javljaju da je jedan poslanik odveden u bolnicu sa slomljenim nosom a drugi je slomio prst.

Opozicija navodi da nacrt zakona, koji još treba da dobije potpis predsednika Abdulaha Gula da bi postao pravosnažan, ograničava nezavisnost pravosuđa.

Opozicija je osudila ovaj nacrt zakona koji daje poslednju reč ministru pravde oko imenovanja sudija ocenjujući da je protivan Ustavu i da mu je jedini cilj da se dozvoli vladi da uguši istrage koje je ugrožavaju.

Vlada je podnela predlog zakona u januaru u jeku političko finansijske krize i optužbi za korpuciju. Nacrt je izazvao bes opozicije i upozorenja Evropske unije i SAD koje su izaraile zabrinutost da se dovodi u pitanje sloboda pravosuđa.

Pod pritiskom premijer Redžep Tajip Erdogan objavio je da će biti zamrznute najkontroverzije odredbe teksta kojim se reformiše Visoki savet sudstva ali je sa ubedljivom većinom kojom raspolaže u parlamentu zakon stavljen juče na glasanje u takoreći neizmenjenom obliku.
XS
SM
MD
LG