Dostupni linkovi

Uhapšen historijski militant ETA-e


Historijski militant ETA-e Antonio Troitino, osuđen na više od 2.000 godina zatvora i oslobođen u jesen iz jednog zatvora u Velikoj Britaniji pod sudskom kontrolom, uhapšen je u četvrtak u Londonu, saopćila je britanska policija.

- Odjel Scotland Yarda zadužen za ekstradicije uhapsio je jutros, u ime britanskih vlasti, jednog Španca za kojim je izdata evropska potjernica -potvrdio je glasnogovornik Scotland Yarda.

- On će u petak biti izveden pred sud u Westminsteru, u Londonu - saopćio je Scotland Yard.

Pedesetšestogodišnji militant ETA-e bivši je član jedinice Madrid i izvršitelj je najsmrtonosnijih napada naoružane baskijske separatističke grupe, među kojim je napad na autobus civilne garde u julu 1986. godine u Madridu u kojem je bilo 12 mrtvih.

Uhapšen u Španiji u januaru 1987. godine osuđen je na više od 2.000 godina zatvora za 22 ubistva počinjena za vrijeme atentata 80-ih godina.

Nakon što je odslužio 24 godine zatvora, oslobođen je u aprilu 2011. godine prema presudi o smanjenju kazne Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Jedan drugi sud je poništio ovu presudu. Troitino je u međuvremenu pobjegao koristeći lažne dokumente.
XS
SM
MD
LG