Dostupni linkovi

Brisel: Dačić i Tači približili stavove o pravosuđu


Sastanak dva premijera i evropske poverenice Ketrin Ešton u decembru.
Sastanak dva premijera i evropske poverenice Ketrin Ešton u decembru.
U 22. rudni dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, u kojoj je glavna tema bilo pravosuđe, približeni su stavovi dve strane i ostvaren je suštiniski naredak, potvrdili su nakon sastanka premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić.

Oni su rekli i da bi u narednim danima ekspertske radne grupe trebalo da finalizuju tekst dogovora, nakon čega će se dvojica premijera ponovo sastati kako bi doneli i političku odluku o postizanju dogovora vezanom za pravosuđe.

Premijer Kosova rekao je da su stavovi približeni, te podvukao da će svi dogovori o pravosuđu u potpunosti biti u skladu sa zakonima Kosova.

“Nismo razgovarali o drugim temama, ali smo pričali o tome kako da brže i bolje impelementiramo ono što je do sada dogovoreno”, rekao je Tači.

Premijer Srbije Ivica Dačić, ističući da su stavovi dosta približeni, naveo je i da je rešavanje pitanja pravosuđa veoma važno i za Srbiju na njenom evropskom putu.

“Mišljenja su bila različita, mi smo izrazili stav da to što će biti jedan sud i jedno tužilaštvo ne znači da Srbi treba da izgube svoju specifičnost na severu. S druge strane, albanska strana nije želela da se taj sud deli po etničkim kriterijumima. Našli smo neka rešenja koja bi dozvoljavala raspodelu predmeta po određenim kategorijama i dela i zgrada gde će biti smešteni sudije i tužioci, a da sa druge strane to bude funkcionalno. Ne mogu da kažem da smo postigli dogovor, ali smo na dobrom putu da ga postignemo”, rekao je Dačić.

Dačić je naveo i da se Srbija na sastanku založila da EU iskoristi svoj autoritet “kako bi se saznalo zašto je došlo do hapšnjenja Srba na Kosovu, Olivera Ivanovića i drugih”.

“Ne želeći da utičemo na rad pravosudnih organa, ali da nam se da jedno razjašnjenje zbog čega je to urađeno, imajući u vidu da to može da destabilizuje političku situaciju na severu Kosova”, rekao je Dačić.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da su sa premijerima Srbije i Kosova vođeni ozbiljni razgovori o svim finalnim pitanjima vezanim za pravosuđe na osnovu aprlskog sporazuma.

"Svi relevantni elementi se sada razrađuju i biće deo paketa, koji će dvojica premijera finalizovati na sledećem sastanku", rekla je Ešton.
XS
SM
MD
LG