Dostupni linkovi

Hejg poziva na hitne korake u BIH


Ministrar vanjskih poslova Velike Britanije, Vilijam Hejg pozvao je na preduzimanje hitnih koraka u BIH.

"Jasno je da su mnogi Bosanci frustrirani sa sporim napretkom u njihovoj zemlji, i uticajem koji to ima na ekonomske i političke reforme, kao i na put BiH ka EU" navodi se u Hejgovom saopštenju.

"Nadam se da bosanski lideri poslušati poruke koje su izrečene i preduzeti hitne korake da poboljšaju perspekitivu zemlje i ispune očekivanje za promjenama" kaže britanski šef diplomatije.

Mirni prostesti su, kako je podcrtao, važno pravo svake demokratije, ali nema opravadanja za nasilje.

"Stoga ja pozivam na duh suzdržanosti i konstruktivnog dijaloga, izbjegavanje bilo kakavog zapaljivog jezika i fokusiranje na to kako da se ovaj teški trenutak pretvori u šansu za sve ljude u BIH".

Hejg je ponovio da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažan prijatelj Bosne, zbog čega će nastaviti da poziva na obnavljanje napora EU da pomogne zemlji da prevlada probleme.

BIH pripada porodici nacija EU i transatlanske alijanse, kaže Hejg, koji se nada da će lideri BIH pozitivno reagovati na zahtjeve građana, i uz snažnu podršku međunarodne zajednice uspjeti da ti ciljevi budu dosegnuti.Velika Britanija će učiniti sve što je potrebno da pomogne u tome, poručio je Vilijam Hejg.
XS
SM
MD
LG