Dostupni linkovi

Obama i Hollande naglasili prijateljstvo dviju zemalja


Predsjednici SAD-a i Francuske, Barack Obama i Francois Hollande, istaknuli su da njihove dvije zemlje imaju istovjetna stajališta o važnim globalnim geopolitičkim i gospodarskim pitanjima, izmjenjujući komplimente i uvjeravanja u lojalnost tijekom posjeta francuskog predsjednika Bijeloj kući.

Oslovljavajući se Francois i Barack, dvojica predsjednika priredila su dugu konferenciju za tisak po završetku dvosatnih razgovora u Ovalnom uredu.

Obama je aludirao na francusko odbijanje intervencije u Iraku 2003., spomenuvši da bi sadašnja francusko-američka suradnja oko pitanja vanjske politike bila nezamisliva prije samo deset godina. Francois, niste samo elokventno govorili o odlučnosti Francuske da preuzme odgovornost. Vi ste i djelovali. Od Malija do Sirije i Irana, dokazali ste hrabrost i odlučnost i želim vam zahvaliti na vašem vodstvu i uskoj suradnji sa SAD-om, rekao je Obama.

Dvojica čelnika rekli su da su na istoj valnoj dužini po pitanju nuklearne energije, posebice sankcija koje se nastavljaju primjenjivati protiv Irana tijekom razdoblja prijelaznog sporazuma.

Hollande je prvi francuski predsjednik koji je primljen u državni posjet u Washingtonu nakon Jacquesa Chiraca 1996.
XS
SM
MD
LG