Dostupni linkovi

Iran isprobao dve nove balističke raketeMinistar odbrane Irana je saopštio da su dve nove balističke rakete "uspešno isprobane" uoči 35. godišnjice pobede Islamske revolucije, javila je agencija IRNA.

"Nova generacija balističke rakete s višestrukom bojevom glavom, i raketa 'Bina' zemlja-zemlja i vazduh-zemlja s laserskim navođenjem, uspešno su isprobane", rekao je danas ministar Hosein Degan.

"Nova generacija balističkih raketa u stanju je da izbegne protivraketne sisteme i da pogodi nekoliko ciljeva s velikom sposobnošću za uništavanje", rekao je general Degan, ne precizirajući domet.

Duga, "laserski navođena raketa može se ispaliti iz aviona ili s posebne rampe, za veoma precizno gađanje mostova, tenkova i druge vojne opreme, i komandnih centara" dodao je on.

Predsednik Irana Hasan Rohani je narodu i vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Hameneiju, čestitao "uspešnu probu" nove generacije balističkih raketa.

Iran je poslednjih godina razvio opsežan balistički program koji zabrinjava Zapad i Izrael.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je u nekoliko rezolucija osudio raketni program Irana, a SAD i Evropska unija su donele sankcije zbog tog programa.

Međutim, Teheran je danas saopštio da o programu balističkih projektila odbija da razgovara u Beču 18. februara tokom novih pregovora o konačnom i sveobuhvatnom sporazumu o svom nuklearnom programu, sa silama iz "Grupe 5 + 1" (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka).
XS
SM
MD
LG