Dostupni linkovi

UN potvrdile humanitarni sporazum za Homs


Ujedinjene nacije u četvrtak su potvrdile "humanitarnu pauzu" u Homsu (središnji dio Sirije), koja će omogućiti izlazak civila iz opkoljenog grada i ulazak humanitarne pomoći.

Ovaj sporazum sa sirijskom vladom "će omogućiti vitalnu pomoć za 2.500 civila" blokiranih zbog borbi, izjavio je zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Hak.

Šefica UN-ovih humanitarnih operacija Valerie Amos "je pozdravila vijest o humanitarnoj pauzi" koja će omogućiti stanovnicima da napuste stari grad Homs, rekao je on.

Amos "će i dalje pratiti razvoj događaja" na terenu i stalno tražiti "nesmetan pristup, siguran i kontinuiran" za tri miliona civila blokiranih borbama u cijeloj Siriji, dodao je Farhan Hak.

On je podsjetio da UN ima već spreman humanitarni materijal (hranu i medicinski materijal) na periferiji Homsa u očekivanju potpisivanja takvog sporazuma i da osoblje humanitarnih agencija "čeka spremno da intervenira".

Prema sirijskoj državnoj agenciji SANA, sirijske vlasti i UN su potpisali sporazum o ulasku humanitarne pomoći u Homs, grad koji vojska drži u opsadi već 600 dana, kao i izlasku civila.

Ako ovaj sporazum stupi na snagu, radit će se o prvom humanitarnom gestu režima nakon prvog kruga pregovora s opozicijom i pod pokroviteljstvom UN-a, održanih krajem januara u Ženevi.

Četvrti koje drže pobunjenici su pod opsadom vojske od juna 2012. godine i redovno ih granatira. Hiljade Sirijaca žive tu u užasnim uslovima, prema nevladinim organizacijama, očevicima i aktivistima.

U toku mirovnih pregovora krajem januara u Ženevi, međunarodni posrednik Lahdar Brahimi je rekao da je od režima dobio obećanje da će pustiti opkoljene civile da izađu. Međutim, obje strane optužuju jedna drugu za blokiranje procesa.
XS
SM
MD
LG