Dostupni linkovi

Ban Ki Mun osudio diskriminaciju i napade na LGBT osobe


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je jutros napade i diskriminaciju nad homoseksualcima, dotakavši se problema s pravima LGBT populacije u Rusiji koji je bacio u zasenak pripreme za Olimpijadu u Sočiju.

U govoru pred Međunarodnim olimpijskim komitetom u Sočiju, dan uoči otvaranja igara, Ban je rekao da se mnogi profesionalni atletičari, bili gej ili strejt, izražavaju protiv predrasuda i diskriminacije.

"Moramo dići glas protiv napada na ljude koji su lezbijske, gej, biseksualne, transrodne ili interseksualne orijentacije. Moramo se usprotiviti hapšenjima, pritvaranjima i diskriminatornim ograničenjima sa kojima se oni suočavaju", rekao je Ban.

U poslednje vreme je u svetu intenzivirana kampanja protiv ruskog zakona koji zabranjuje gej "propagandu" prema maloletnim licima.

"U 21. veku ne sme biti mesta za mržnju bilo koje vrste", rekao je Ban i dodao da šesti princip Olimpijske povelje ukazuje na to da se Međunarodni olimpijski komitet protivi svakoj vrsti diskriminacije.

Demonstranti širom sveta juče su pozvali glavne sponzore Olimpijade da se javno izjasne protiv spornog zakona, kojeg je u julu potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG