Dostupni linkovi

Tortura žena u zatvorima Iraka


Hiljade žena nelegalno su smeštene u iračke zatvore i one tamo trpe torturu i druge oblike zlostavljanja, uključujući seksualno, saopštava Hjuman rajts voč.
Izveštaj humanitarne organizacije napravljen je na osnovu svedočenja zatočenih žena, njihovih rođaka i advokata, zatvorskih lekara, sudskih dokumenata i razgovora sa lokalnim zvaničnicima, preneo je AFP.

U izveštaju se kaže da su većina žena u iračkim zatvorima pripadnice sunita, čija je populacija nezadovoljna kako se prema njoj odnose vladajući šiiti.

Žene su u zatvorima prebijane, udarane, šamarane, podvrgnute elektro šokovima i silovane, dok je nekima prećeno da će biti silovane, neki put i u prisustvu njihove rodbine, muškaraca.

"Iračke snage bezbednosti i zvaničnici rade tako kao da će brutalno zlostavljanje žena učiniti zemlju sigurnijom", naveo je zamenik direktora za Bliski istok i Severnu Afriku HRW, Džo Stork.

"Te žene i njihova rodbina rekli su nam da sve dok snage iračke snage bezbednosti nekažnjeno zlostavljaju ljude, može se očekivati samo da se situacija pogorša", rekao je on.
XS
SM
MD
LG