Dostupni linkovi

Vatikan primio k znanju kritike Komiteta UN za decuVatikan je primio k znanju kritike Komiteta UN za prava detata zbog nedovoljnog angažovanja za pokretanje procesa protiv osumnjičenih za pedofiliju, ali odbacuje
primedbe zbog stavova o abortusu i kontracepciji, saopštila je danas Sveta stolica.

Ona ističe da je Rimokatolička crkva posvećena "odbrani i zaštiti prava deteta", nakon što su UN objavile oštar izveštaj o potrebi kažnjavanja sveštenika koji su zlostavljali decu.

Vatikan je saopštio da će dostaviti svetskoj organizaciji svoj izvještaj o ovoj temi radi "detaljnog proučavanja i istraživanja".

Dodaje se, međutim, da Vatikan odbacuje pokušaje "mešanja" u učenje Crkve", odnosno primedbe o njegovim stavovima o abortusu i kontracepciji.

Komitet UN za prava detata zatražio je danas od Vatikana da učini sve kako bi pred lice pravde bili izvedeni svi koji su osumnjičeni za pedofiliju.

Izrazio je "duboku zabrinutost" zato što Vatikan nije uvideo težinu zločina (seksualnog zlostavljanja dece) i zato što nisu preduzete odgovarajuće mere, kako bi deca bila zaštićena, a počinioci adekvatno kažnjeni.

Vatikanu su upućene kritike i zbog negativnog stava o abortusu i kontracepciji.
XS
SM
MD
LG