Dostupni linkovi

Dačić pozvao kosovske Srbe na izbore, Tači na saradnju


Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je u nedelju u Minhenu lokalne Srbe da učestvuju na parlamentarnim izborima koji se održavaju ove godine na Kosovu, a premijer Kosova Hašim Tači pozvaio ih je na saradnju.

"Održani su lokalni izbori uz aktivno učestvovanje kosovskih Srba. Srbi bi trebalo da izađu na parlamentarne izbore", rekao je Dačić na konferenciji o bezbednosti.

"Glavno pitanje je kako Srbe na severu Kosova uveriti da budu konstruktivni i da je saradnja u njihovom interesu", istakao je premijer Srbije, prenosi Hina.

Izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice se ponavljaju 23. februara, a Tači je novoj gradskoj upravi obećao punu saradnju oko rešavanja praktičnih, svakodnevnih problema.

"Lokalni čelnici kažu da su spremni na saradnju i ja jedva čekam da počnemo da rešavamo praktična pitanja", rekao je kosovski premijer, prenose agencije.

Dačić i Tači potvrdili su političku volju za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa koji su uz posredovanje EU potpisali u Briselu u aprilu prošle godine.

Tači je ocenio da su se potpisivanjem sporazuma o normalizaciji Srbija i Kosovo "oslobodili prošlosti" i da su te dve države danas u boljim odnosima nego što su bile pre godinu i po dana.

"Pokušavamo da ga sprovedemo, ali treba da učinimo više", rekao je Tači koji će se sa Dačićem za uskoro ponovo sastati na novoj rundi dijaloga u Briselu.

"Politički status Kosova je rešen. Kosovo je nezavisna država i to je nepovratno, a normalizacija odnosa je u interesu svih", poručio je Tači.
XS
SM
MD
LG