Dostupni linkovi

Perković prebačen u Muenchen


Bivši dužnosnik jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josip Perković, koji je prije tjedan dana predan Njemačkoj zbog sumnje da je sudjelovao u umorstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, jutros je iz zatvora u Nuernbergu prevezen natrag u istražni zatvor u Muenchenu.

Njemački odvjetnik Josipa Perkovića Peter Wagner rekao je da nije bio u kontaktu sa svojim branjenikom. Ustvrdio je da su očito otklonjeni razlozi zbog kojih je Savezno državno odvjetništvo dvojilo u Perkovićevu sigurnost i zbog kojih je on na nekoliko dana bio prebačen u Nuernberg. Savezno državno odvjetništvo je zaključilo kako Perkoviću u minhenskom zatvoru, zbog činjenice da u njemu boravi veći broj osoba porijeklom s područja bivše Jugoslavije, prijeti povećana opasnost. Odvjetniku Wagneru nije priopćeno koje mjere su poduzete na temelju kojih se sada jamči sigurnost Perkovića u minhenskom zatvoru.

S obzirom da je za suđenje nadležan Viši zemaljski sud u Muenchenu, na kojem je vođen i prvi proces povezan s ubojstvom Stjepana Đurekovića, logično je da Perković bude smješten u Muenchenu, kazao je Wagner.

On je izjavio kako će idućih mjeseci pripremati obranu te da će mu uskoro biti omogućen i pristup sudskim spisima. Perkovićev odvjetnik je izjavio kako očekuje da bi suđenje moglo početi u lipnju.

Potvrdio je da se Perkovićev hrvatski odvjetnik Anto Nobilo sprema doći u Njemačku, ali da nije još riješeno pitanje mogućnosti njegova zastupanja pred njemačkim sudovima.
XS
SM
MD
LG