Dostupni linkovi

Kebo odbacuje Budimirov prijedlog za sudije Ustavnog suda FBiH


Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo neće podržati prijedloge predsjednika FBiH, Živka Budimira, za sudije Ustavnog suda FBiH, saopšteno je iz Kebinog kabineta.

Potpredsjednik Federacije, Kebo, je obavijestio predsjednika Budimira da mu je, tokom konsultacija o imenovanjima sudija Ustavnog suda FBiH, uskraćeno iznošenje konačnog stava u vezi s kandidatima s liste VSTV-a, prije konačnog prijedloga odluke predsjednika.

"Stav potpredsjednika FBiH je da je nezaobilazno da u prijedlogu odluke koja se upućuje Domu naroda Parlamenta FBiH bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda. Time bi upotpunosti bio kompletiran Ustavni sud, koji se u skladu s Ustavom FBiH, sastoji iz devet sudija i to najmanje po dva iz reda sva tri konstitutivna naroda i jednog iz ostalih. Potpredsjednik Federacije BiH principijelan je da se pri izboru sudija treba voditi isključivo profesionalnim i moralnim referencama kandidata. To znači da potpredsjednik Kebo neće podržati prijedloge koji će staviti mrlju na obraz rukovodstva FBiH i instituciju Ustavog suda", saopšteno je iz Kebinog kabineta.
XS
SM
MD
LG