Dostupni linkovi

Fakulteti i akademije u Sarajevu 17.februara stupaju u štrajk


Sindikat Univerziteta u Sarajevu, u kojem kažu da je većina fakulteta u njihovom članstvu, 17. februara će u štrajk, odnosno obustavit će nastavni proces.

Povod za štrajk je to što Vlada Kantona Sarajevo nije prebacila novac Univerzitetu na osnovu kojeg bi bile isplaćene plate. Naime, Vlada je dužna da uplati 12 tranši godišnje Univerzitetu, ali je uplatila 10 za prošlu godinu.

Kako navode u Sindikatu profesori i ostali uposleni na fakultetima i akademijama su posljednju platu primili prije nekoliko dana, ali to je ustvari bilo pola plate za novembar prošle godine, dok decembarsku nisu dobili.

Štrajk su najavili Mašinski, Elektrotehnički, Šumarski, Pedagoški, Veterinarski, Medicinski, Farmaceutski, Fakultet političkih nauka, Fakultet zdravstvenih studija, Fakultet za kriminalistiku, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti...

U Kantonu Sarajevo djeluje i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, ali oni bar za sada neće ići u štrajk.
XS
SM
MD
LG