Dostupni linkovi

Zvaničnik: Za danas gotovi pregovori u ŽeneviPredstavnik sirijske opozicije rekao je da se mirovni pregovori u Zenevi danas ranije prekidaju kako bi se vladi omogućilo da iznese predlog o budućnosti zemlje.

Član tima Sirijske nacionalne koalicije Murhaf Džudžati rekao je da danas više neće biti razgovora i da opozicija pruža šansu vladi da "iznese svoju viziji budućnosti Sirije" na osnovu sporazuma iz 2012.

Sirijska vlada juče je predložila radni dokument o budućnosti Sirije, što je opozicija odmah odbacila.

Najavljeno je da će posrednik UN Lahdar Brahimi danas u Ženevi na mirovnim pregovorima o Siriji ponovo za temu postaviti prelaznu vladu zbog koje su juče razgovori delegacija sirijske vlade i opozicije zapali u ćorsokak.

Deklaracija "Ženeva 1", koju su u junu 2012. usvojile velike sile, predmet je polemike i neslaganja između pristalica i protivnika predsednika Bašara al Asada.

Sirijska opozicija od početka smatra da je "Ženeva 1" sinonim za prelaznu vladu i odlazak predsednika Asada, koji je na vlasti od 2000. Režim, međutim, smatra da "Ženeva 1" otvara put ka širokoj vladi jedinstva i odbacuje mogućnost Asadovog odlaska.
XS
SM
MD
LG