Dostupni linkovi

Sirija: Danas ponovo o prelaznoj vladiPosrednik UN Lahdar Brahimi danas će u Ženevi na mirovnim pregovorima o Siriji ponovo za temu postaviti prelaznu vladu zbog koje su juče razgovori delegacija sirijske vlade i opozicije zapali u ćorsokak.

Deklaracija "Ženeva 1", koju su u junu 2012. usvojile velike sile, predmet je polemike i neslaganja između pristalica i protivnika predsednika Bašara al Asada.

Sirijska opozicija od početka smatra da je "Ženeva 1" sinonim za prelaznu vladu i odlazak predsednika Asada, koji je na vlasti od 2000. Režim, međutim, smatra da "Ženeva 1" otvara put ka širokoj vladi jedinstva i odbacuje mogućnost Asadovog odlaska.

Izaslanici sirijskog režima i opozicije, okupljeni u Ženevi na mirovnim pregovorima, došli su juče u ćorsokak kada je na dnevni red došlo pitanje predaje vlasti.

Opozicija je navela da je "delegacija režima htela da promeni temu razgovora, govoreći o terorizmu", a neimenovani izvor blizak delegaciji sirijskog režima rekao je da je "vladina delegacija predstavila radni papir koji obuhvata suštinske principe za spas Sirije, države i naroda od terorizma".

Pregovori dve delegacije počeli su u subotu uz posredovanje Brahimija.
XS
SM
MD
LG