Dostupni linkovi

Protesti zbog pritvaranja Olivera Ivanovića


Pripadnici NATO na mostu koji deli Mitrovicu na južni i severni deo
Pripadnici NATO na mostu koji deli Mitrovicu na južni i severni deo
Predstavnici Srba sa severa Kosova zatražili su u ponedeljak uveče puštanje na slobodu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, a njegovi odbornici, ako se to ne desi, zapretili su da će podneti ostavke na mesta u lokalnim skupštinama opština na severu Kosova.

Posle sastanka sa predstavnicima EULEX-a u severnoj Mitrovici, predstavnici SDP rekli su da će u utorak i narednih dana u Mitrovici biti organizovani protesti građana u slučaju da se Ivanoviću ne omogući odbrana sa slobode.

Predstavnik GI SDP Ksenija Božović izjavila je novinarima da su razgovarali sa regionalnim koordinatorom EULEX-a, koji ih je informisao zbog čega je Ivanović lišen slobode, i istakla da zahtevaju njegovo hitno puštanje na slobodu.

Ona je podsetila da su na protest ispred zgrade suda, policije i EULEX-a u Kosovskoj MItrovici u ponedeljak uveče bili, pored odbornika, i predstavnici Vladine Kancelarije za Kosovo, gradonačelnici sa severa Kosova i da svi oni imaju isti stav i smatraju da je Ivanović nevin.

Božovićeva je najavila mirne proteste sve dok Ivanović ne bude oslobođen i pušten na slobodu, najavivši da bi večeras trebalo da poseti lidera SDP, a da će sutra ujutru dogovarati dalje korake.

”Nadam se da će ceo državni vrh učiniti napore da se Oliver Ivanović oslobodi, a ako se desi da Ivanović ne bude pušten, mi odbornici ispred SDP sutra ćemo podneti ostavke, jer ovo nije demokratski i nije u redu”, rekla je ona.

"Šta mogu da očekuju drugi, obični građani Kosovske Mitrovice ako se jednom ovakvom čoveku i lideru ovakve stvari dešavaju. Nama ovde nije bezbedno i mi ovde ne možemo da živimo sa svojim porodicama", rekla je Božović.

Predsednik upravljačkog Tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština( ZSO) Ljubomir Marić izjavio je da je potpuno neprihvatljivo za srpsku zajednicu da se na ovaj način sprovode bilo kakve istrage.

"Ne može se srpska zajednica tretirati na taj način da se ljudi pritvaraju i tretiraju na drugačiji način, a da za sve druge postoji nešto što je odbrana sa slobode. Ono što je osnovno i neophodno jeste da se na ovaj način ne može ponašati međunarodna zajednica", kazao je Marić.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković izjavio je da on i celokupno rukovodstvo opštine Zvečan najoštrije osuđuju ovaj čin Euleksa i hapšenje Ivanovića.

"Takođe smatramo da ovo hapšenje ima političku konotaciju, jer ne doprinosi miru i ne doprinosi uspostavljanju vladavine prava, što je cilj i Euleksa", ocenio je Janković.

Predsednik privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić je takođe osudio hapšenje Ivanovića i zatražio hitno oslobađanje, jer takav čin u krhkoj situaciji u Mitrovici ne doprinosi ni miru, ni stabilnosti u gradu.

On je pozvao građane da ostanu mirni i istakao da nema mesta panici u ovoj situaciji.

Više desetina građana severne Kosovske Mitrovice, među kojima su odbornici i simpatizeri Građanske liste "Srbija, demokratija, pravda" okupilo se večeras oko 19.30, protestujući zbog zahteva za hapšenje lidera SDP Olivera Ivanovića.

Okupljeni su ispred zgrade sedišta policije i Euleksa došli u automobilima u koloni i uz sirene. Kapije na ulasku u zgrade suda i policije su zatvorene, a okupljeni čekaju da im se neko obrati.

Nakon nešto više od dva sata građani i odbornici su se mirno razišli.
XS
SM
MD
LG