Dostupni linkovi

Šabić:Nezadovoljavajuće stanje u zaštiti podataka


Stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti u Srbiji je potpuno nezadovoljavajuće, izjavio je danas poverenik Rodoljub Šabić, dodajući da je neophodno izgraditi sistem i obezbediti standarde upisane i u Ustav.

Radi poboljšanja stanja neophodno je unaprediti normativni sistem, ojačati institucije i promeniti mentalitet građana, rekao je Tanjugu Šabić, dodajući da je nedovoljno urađeno u te tri oblasti i da je rezultat koji je napravljen u izgradnji institucija relativizovan odsustvom rezultata u dve preostale oblasti.

"Ne možemo da kažemo da nema nekih pozitivnih pomaka. Naravno da ih ima, jer bi bilo neverovatno i neprihvatljivo da ih nema", rekao je Šabić, povodom 28. januara - Dana zaštite podataka o ličnosti.

On je istakao i da se broj predmeta u oblasti zaštite podataka o ličnosti iz godine u godinu povećava. Tako je, prema njegovim rečima, u prvoj godini primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti bilo 83 slučaja, u narednoj 250, zatim 727, pa 1.405, dok je u 2013. bilo 2.200 predmeta.

"Nema razloga da se hvalimo i da smatramo velikim uspehom rastući broj intervencija povereniku. To će biti pre razlog za upozorenje. Dobro je što građani više voda računa o svojim pravima, ali to nije nešto čime smemo da budemo zadovoljni", upozorio je Šabić.
XS
SM
MD
LG