Dostupni linkovi

Studenti blokirali Rektorat Univerziteta u Sofiji


Studenti Univerziteta "Sveti Kliment Ohridski" u Sofiji blokirali su zgradu Rektorata i poručili da je neće napustiti sve dok Vlada, na čijem je čelu premijer Plamen Orešarski, ne podnese ostavku, a Narodno sobranje ne bude raspušteno.

Bugarski mediji navode da u protestima učestvuje nekoliko desetina studenata koji su na ulaze u zgradu stavili lance i katance.

Situacija je mirna, a ispred Rektorata okupljena je veća grupa studenta i njihovih profesora.

Kao neposredan povod za protest studenti navode monitoring izvještaj Evropske komisije koji potvrđuje da "Bugarska ne može da nastavi da ignoriše moral i zakonitost".

Jedan od organizatora Manol Gliševa rekao je da studenti, za razliku od prethodnih protesta, sada traže i krivičnu odgovornost za cijelu mafiju u državi, kao i ostavku rektora Univerzitata u Sofiji Ivana Ilčeva.

Studenti su blokirali univerzitet nešto iza ponoći, nakon što je putem socijalnih mreža objavljena informacija da su obnovili protesne akcije.

Ovo je drugi put da su studenti "okupirali" Univerzitetet u Sofiji od početka protesnih akcija u Bugarskoj, koji su počeli u junu prošle godine.
XS
SM
MD
LG