Dostupni linkovi

Turska vlada smenila još 470 policajaca



Turska vlada nastavila je danas sa "čistkama" u redovima policije, pa je tako smenila 470 pripadnika policije od kojih su neki bili na visokim položajima u Ankari, javila je privatna televizija NTV.

Od početka korupcionaške afere za koju je optuženo na desetine biznismena i zvaničnika bliskih režimu, turski premijer Redžep Tajip Erdogan je pristupio "čistkama" u redovima policije i pravosuđa, optužujući ih da su u središtu "zavere" s ciljem destabilizacije njegovog režima, koji je na vlasti od 2002. godine.

Prema turskoj štampi, do sada je smenjeno više od 2.000 policajaca. Istovremeno, vlada je nastavila sa smenjivanjem i u pravosuđu, pa je tako sinoć smenjeno 96 tužilaca i sudija u više turskih gradova.

Turski parlament počeo je sinoć da razmatra predlog zakona koji predviđa proširenje sastava Visokog saveta sudija i tužilaca i daje ministarstvu pravde "poslednju reč" u imenovanju sudija u ključnim pravosudnim institucijama, uključujući i Ustavni sud.

Visoki savet sudija i tužilaca, jedna od glavnih pravosudnih institucija u toj zemlji, ocenila je da je predložena reforma neustavna i da je cilj kočenje antikorupcionaške istrage koja je pretnja režimu.

Od početka afere, Erdogan optužuje islamski pokret Fethulaha Gulena, veoma uticajnog u policiji i pravosuđu, da manipuliše istragom kako bi oslabio režim uoči lokalnih izbora u martu i predsedničkih izbora u avgustu.
XS
SM
MD
LG