Dostupni linkovi

Snowden negirao suradnju sa Rusijom


Bivši suradnik američke obavještajne agencije Edward Snowden odbacio je kao netočne tvrdnje nekih američkih političara da mu je Rusija pomagala u prikupljanju i objavljivanju povjerljivih podataka, objavio je u srijedu časopis New Yorker.

Snowden je u razgovoru za taj list rekao da su "apsurdne" tvrdnje o tome kako ga je Rusija nagovorila na otkrivanje tajni i pomogle mu tijekom cijelog procesa. "Jasno i nedvosmisleno sam djelovao sam, bez ičije pomoći a najmanje pomoći neke vlade", naglasio je on. "Optužbe se neće održati... Američki narod je pametniji nego što to političari misle", rekao je on.

Čelnik odbora za obavještajne djelatnosti predstavničkog doma SAD-a u nedjelju je izjavio da istražuje je li Snowdenu Rusija pomagala u krađi i otkrivanju tajni vlade SAD-a.

Senatorica Dianne Feinestein, koja je na čelu senatskog odbora za obavještajne djelatnosti izjavila je da se Snowden zaposlio u Nacionalnoj agenciji za sigurnost "s namjerom da dođe do što može više materijala".

Snowden je prošle godine pobjegao iz SAD-a u Hong Kong, a potom u Rusiju gdje je dobio jednogodišnji azil. Dužnosnici SAD-a žele da se Snowdena vrati u Sjedinjene Države radi sudskog procesa. Njegovo razotkrivanje velikog broja ukradenih tajnih dokumenata SAD-a izazvalo je rasprave u svijetu o razmjerima američkog elektroničkog nadzora.
XS
SM
MD
LG